Je hebt net een uur in de keuken gestaan. Het was een hele klus om al die groentes te snijden, die verse pasta al dente te koken en de tafel gezellig te dekken. De kids nemen een paar hapjes en zeggen dan ineens die gevreesde woorden: “Mama, ik heb nog honger!” Terwijl je vol ongeloof naar hun bijna lege borden kijkt, vraag je je af hoe het kan dat die kleine magen nog plek hebben. Als moeder ken je dit vast wel. Maar waarom is dit nou eigenlijk zo?
De Bottomless Pit
Kinderen en hun eetlust: het is alsof er een bodemloze put in die kleine lichaampjes zit. Net als je denkt dat ze wel genoeg moeten hebben gegeten, komt het onvermijdelijke verzoek om nog iets te mogen snacken. En laten we eerlijk zijn, de meeste van die verzoeken zijn meestal naar dingen die aan de zoete kant zijn. Maar er zit een kern van waarheid in dat constante gezeur om eten.
Het komt vaak voor dat kinderen snel weer honger krijgen na het avondeten. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals groeispurten, metabolisme en… focus, of het gebrek daaraan. Je kent het wel, net als ze weer even stil zijn en lijken te genieten van hun maaltijd, worden ze afgeleid door iets aan tafel of in de verte. Hoppa, focus weg!
De Megagroei-spurt
Kinderen groeien als kool en dat vergt energie, veel energie. Tijdens deze groei spurten, kan een kind zo’n 8.000 tot 10.000 calorieën extra per week nodig hebben! Geen wonder dat die kleine etertjes ieder half uur iets willen eten. Hun lichaam is druk bezig met groeien en ontwikkelen, en dat kost een enorme hoeveelheid brandstof. Daarom voelen ze zich soms even een bodemloze put als het op voeding aankomt.
Dus wanneer je dochter je om 19:00 uur aankijkt als een hongerig wolfje en vraagt om een extra boterham met pindakaas, weet je dat je niet de enige ouder bent die hier mee te maken heeft.
Supersnelle Stofwisseling
Naast dat hun lichaam keihard werkt om zich te ontwikkelen, hebben kinderen ook nog eens een razendsnelle stofwisseling. Zo snel dat als wij volwassenen deze snelheid hadden, we waarschijnlijk binnen een paar maanden in ons oude spijkerbroek zouden passen…maar helaas! Kinderen verbranden hun voedsel veel sneller dan wij. Dat verklaart waarom dat bord spaghetti slechts een tijdelijk hongerbruggetje blijkt te zijn.
Van Prikkels tot Koken
Dan hebben we ook nog de ‘verstrooiende prikkels’. Ken je dat? Je probeert een serieus gesprek te voeren terwijl de telefoon oplicht, de vaatwasser piept en de hond ineens blaft naar een voorbijvliegende vogel? Kinderen hebben hier last van tijdens het eten. Hun aandacht kan gemakkelijk afdwalen van hun bord naar die grappige vlek op de muur of een rare vlieg die voorbij zoemt. En als het eten dan eenmaal koud is, is de appetijt ook snel vervlogen. Gevolg: een niet helemaal afgemaakt bord en trek een uurtje later.
Wat kun je hieraan doen?
Goed, je begrijpt nu waarom je kinderen altijd net wat meer honger lijken te hebben na die avondmaaltijd, maar wat kun je eraan doen? Hier zijn een paar tips die je kunt uitproberen:
- Porties in balans: In plaats van grotere porties, probeer je kinderen meerdere kleine maaltijden of snacks gedurende de dag te geven; net als volwassenen, bloeien kinderen vaak op bij kleinere maaltijden verdeeld over de dag.
- Voedzame keuzes: Zorg ervoor dat snacks plakkerig zijn aan de ribben, zoals fruit, noten, yoghurt of volkoren crackers. Ze zullen langer vol blijven zonder de suikerpiek.
- Creëer een rustige eetomgeving: Probeer afleidingen tijdens het eten te minimaliseren, zodat je kinderen zich kunnen concentreren op hun maaltijd.
- Stimuleer waakzaamheid: Leer je kinderen om naar hun hongergevoel te luisteren. Vraag hen hoe vol ze zich voelen tijdens de maaltijd en moedig hen aan om alleen te eten als ze echt honger hebben.
Vast in de ‘Honger’-Sleur?
Als je merkt dat dit volhouden toch niet werkt en je kinderen nog steeds elke avond onvermijdelijk beginnen te klagen over honger, maak je dan geen zorgen. Onthoud dat je niet alleen bent. Het is een fase, en een goed moment om te experimenteren met verschillende smaken en structuren.
En als laatste, onthoud dat je het fantastisch doet. Kinderen grootbrengen heeft zijn uitdagingen, geen twijfel daarover, maar zet je schouders eronder en blijf genieten van de kleine dingen. Af en toe een stevige oogrol en een gesprek met andere ouders kan wonderen doen.
Dus de volgende keer dat je kleintje aan komt lopen met puppyogen en smeekt om nog een bordje, kun je vriendelijk lachen en zeggen: “Ach, nog altijd niet vol? Dat betekent dat ik toch echt die sterren voor mijn keukenkunsten moet krijgen!”
Voor nu: wees trots op hoe je het doet, mama! Je kinderen krijgen alles wat ze nodig hebben, zelfs als ze elke dag weer lijken te veranderen in kleine snackmonsters. Na al die jaren op de ‘ouder’ school kun je gerust zeggen: Dit past precies bij de aard van het beestje.